به گزارش خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، سیزدهمین اتاق گفتگو با خبرنگاران سازمان اقتصادی کوثر با حضور غلامرضا پناه معاون امور اقتصادی سازمان اقتصادی کوثر و حجت الاسلام حسینعلی حسین زاده مدیرعامل شرکت سامان نور کوثر برگزار شد.
در ابتدای این نشست غلامرضا پناه اظهار داشت: طرح توسعه کارآفرینی ایثارگران (تکاک) در سازمان اقتصادی کوثر در کنار دیگر طرح ها با هدف کمک به کارآفرینی در جامعه ایثارگری و توانمندسازی آنان طراحی شده است.
وی افزود: در طرح اولیه نگاه ما این بود که در چند بخش با مجموعه ایثارگران همکاری و همفکری داشته باشیم و در این راستا ظرفیتی قرار دادیم تا بتوانیم از دیدگاه های جامعه ایثارگری استفاده کرده و وارد فعالیت شویم
معاون اقتصادی سازمان اقتصادی کوثر در ادامه به تشریح سه رویکرد طرح تکاک پرداخته و گفت: رویکرد اول ما مربوط به بخشی از جامعه هدف می شود که با داشتن طرح و ایده ای اقتصادی وارد مراحل اجرایی شده اما به دلیل نداشتن سرمایه کافی از ادامه آن باز می مانند، در این سازمان سازمان اقتصادی کوثر با حمایت مالی خود به ادامه پیدا کردن مراحل اجرایی طرح کمک می کند.
وی تصریح کرد: در رویکرد دوم ایثارگران دارای طرح ها و ایده های هستند که دارای توجیه اقتصادی بوده اما به لحاظ توان مالی ایثارگر با مشکلاتی مواجه بوده که نمی تواند طرح را آغاز و به سرانجام برساند.
پناه ادامه داد: در صورتی که طرح دارای توجیه فنی و اقتصادی لازم باشد، سازمان اقتصادی کوثر با هدف حمایت، اقدام به سرمایه گذاری و مشارکت کرده تا طرح به سرانجام برسد.
معاون اقتصادی سازمان اقتصادی کوثر ادامه داد: رویکرد سوم طرح تکاک، تعریف مشاغل خرد و کوچک مقیاس اما بازارمحور است که با کمترین هزینه و کمترین امکانات ساماندهی می شود که عمدا سراغ مشاغل خانگی رفتیم.
وی تشریح کرد: در پروسه اول بیش از ۳۸۴ طرح پس از فراخوان توسط جامعه ایثارگری به دست سازمان اقتصادی کوثر رسید که از این میزان تنها ۲۳ طرح دارای توجیه فنی بودند که مورد حمایت سازمان قرار گرفته و برخی از این طرح ها در حال حاضر به مرحله تولید رسیده و برخی دیگر نیز در دست حمایت هستند.
پناه افزود: در بررسی های انجام شده تصمیم گرفتیم تا نگاه سوم را تقویت کنیم اما تجربیات مربوط به پدیده مشاغل خانگی و خوداشتغالی در کشور نشان داده که این طرح ها آنگونه که باید به نتیجه مورد نظر نمی رسند که در این راستا به بررسی مجموعه عوامل و ضعف هایی پرداختیم و به این جمع بندی رسیدیم که نیاز به آموزش و مهارت آفرینی در مشاغل خرد وجود دارد.
وی خاطرنشان کرد: در ادامه هزینه آموزش و توانمندی جامعه ایثارگری به شرکت سامان نور کوثر سپرده شد و پس از آن مشکلات ورود به بازار را برای فروش محصولات و خدمات این مشاغل را رفع کردیم.
معاون اقتصادی سازمان اقتصادی کوثر تاکید کرد: در رشته های مختلف تعریف شده پشتیبان های قوی متصل به بازار پیدا شده و قراردادهای مشارکت بسته شد و در مقابل آن با دریافت تضامین لازم تعهد خرید کسب کردیم که تا سه سال فروش محصولات و خدمات فرد آموزش دیده را تضمین می کند.
وی ادامه داد: در مواردی ممکن است فرد سرمایه کافی برای خرید مواد اولیه در اختیار نداشته باشد که در این صورت مواد اولیه توسط سازمان اقتصادی کوثر تامین شده تا کار ادامه پیدا کند.
پناه با بیان اینکه گوهر تراشی، تولید زیورآلات، گلیم بافی، جاجیم بافی، قالی بافی، چرم، صنایع دستی و ... از جمله عرصه های مشاغل خانگی است که در طرح تکاک مورد توجه قرار گرفته است، اظهار داشت: تا به امروز ۱۴۰ دستگاه در حوزه گوهرتراشی به افراد واگذار شده است.
وی همچنین با بیان نمونه ای از طرح های مورد حمایت این سازمان گفت: طرحی تحت عنوان لامپ های LED توسط یکی از فرزندان شهید ارائه شده است و هفته آینده فاز اول آن در اصفهان افتتاح می شود.
اشتغال ۶۳۳ نفر از جامعه ایثارگری تا پایان اسفند ۹۴
پناه تصریح کرد: مدیرعامل سازمان اقتصادی کوثر از سالیان قبل طرح کارآفرینی و اشتغال جامعه هدف را ارائه داده بودند تا بخشی از سرمایه این سازمان به این موضوع اختصاص پیدا کند. مقدمات این طرح در سال ۹۳ انجام شد و پیش بینی می شود تا پایان آبان ۹۴ در مشاغل خرد حدود ۲۲۸ نفر به صورت مستقیم مشغول به کار شوند و نهایتا تا پایان اسفندماه این تعداد به ۶۳۳ نفر افزایش پیدا کنند.
معاون اقتصادی سازمان اقتصادی کوثر با تاکید بر این موضوع که طرح تکاک منطبق بر اصول و سیاستهای اقتصاد مقاومتی است، عنوان کرد: این طرح به سیاست های اول و پنجم ابلاغی توسط مقام معظم رهبری کاملا همخوان بوده و با سیاست دوم نیز تا حدودی مرتبط است.
گفتنی است سیاست اول و پنجم اقتصاد مقاومتی ابلاغ شده توسط مقام معظم رهبری به ترتیب شامل تأمین شرایط و فعالسازی کلیه امکانات و منابع مالی و سرمایههای انسانی و علمی کشور به منظور توسعه کارآفرینی و به حداکثر رساندن مشارکت آحاد جامعه در فعالیتهای اقتصادی با تسهیل و تشویق همکاریهای جمعی و تأکید بر ارتقاء درآمد و نقش طبقات کمدرآمد و متوسط و سهمبری عادلانه عوامل در زنجیره تولید تا مصرف متناسب با نقش آنها در ایجاد ارزش، بویژه با افزایش سهم سرمایه انسانی از طریق ارتقاء آموزش، مهارت، خلاقیت، کارآفرینی و تجربه بوده و در بند دوم این سیاستها پیشتازی اقتصاد دانش بنیان، پیادهسازی و اجرای نقشه جامع علمی کشور و ساماندهی نظام ملی نوآوری به منظور ارتقاء جایگاه جهانی کشور و افزایش سهم تولید و صادرات محصولات و خدمات دانشبنیان و دستیابی به رتبه اول اقتصاد دانشبنیان در منطق مورد توجه قرار گرفته اسست.
به گفته معاون اقتصادی سازمان اقتصادی کوثر به طور میانگین برای ایجاد هر شغل در این طرح ۱۵ میلیون تومان هزینه شده است که در مجموع هزینه کرد ۱۰ میلیارد تومان تا پایان طرح برآورد می شود.
پناه تاکید کرد: الویت اصلی ما پشتیبانی از جامعه ایثارگری در مناطق محروم کشور همچون ایلام، لرستان و ... است. به عنوان مثال با نصب تجهیزات لازم در روستاها می توانیم با مشارکت مردم برق تولید کنیم و وزارت نیرو نیز برق تولیدی را به صورت تضمینی از مردم خریداری خواهد کرد و بدین ترتیب درآمدزایی صورت می گیرد.
معاون اقتصادی سازمان اقتصادی کوثر با اشاره به این موضوع که یکی از اهداف ما بازار محوری طرح هاست، خاطرنشان کرد: طرح ها بایستی زودبازده باشند با آموزش ۴ تا ۵ ماهه فرد توانمند شده و وارد بازار شود.
وی تشریح کرد: در حال حاضر در حوزه کسب و کار خانگی، گوهرتراشی در استانهای تهران، شیراز، اصفهان و نیشابور؛ در حوزه صنایع دستی همچون گلیم و جاجیم در استانهای گلستتان در سطح پیشرفته و ایلام در سطوح مقدماتی، حوزه زیورآلات در استان ایلام مشغول به کار هستیم.
پناه همچنین از دو طرح فعال و تحویل داده شده در زمینه پرورش ماهی قزل آلا به علاوه دو طرح در حال کار در این خصوص خبر داد و اضافه کرد: کارخانه کارتن سازی، تولید ماهی گرم آبی و سردآبی، گاو داری و ... را از دیگر طرح های اقتصادی ایثارگران نامید که در سال ۹۴ تصویب شده و با مشارکت سازمان اقتصادی کوثر به بهره برداری خواهد رسید.
اقتصاد مقاومتی با پشت میز نشینی محقق نمی شود
در ادامه این نشست حجت الاسلام حسینعلی حسین زاده، مدیرعامل شرکت سامان نور کوثر با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی از طرح های ویژه و ملی است که بر پایه ۱۰ مولفه اساسی تبیین شده است، گفت: امنیت اقتصادی، دانش محوری، اصلاح الگوی مصرف، کاهش وابستگی، امنیت اقلام راهبردی و اساسی، مردم محوری، رویکرد مدیریت جهادی، تکیه بر ظرفیت های داخلی، توانایی مقاومت در مقابله با عوامل تهدیدزای خارجی و درونی و ایجاد تحرک و پویایی مهمترین مولفه های اقتصاد مقاومتی در ابلاغیه رهبر معظم انقلاب اسلامی است.
وی افزود: با انجام آسیب شناسی های لازم تمرکز خود را بر این ۱۰ عامل گذاشتیم که مایه پیشرفت اقتصادی کشورهای جهان سوم شده اسست. لذا عزم جدی مسئولان را طلب می کند تا با وارد شدن به میدان این اصول را به برنامه های اقتصاد مقاومتی تبدیل کرده و رویکردی برنامه محور داشته باشند.
حسین زاده تاکید کرد: نظارت در سطوح کاربردی و برنامه ریزی باید ۱۰۰ درصد باشد و در نهایت نیز فرهنگ کارآفرینی در میان مدیران کشور ایجاد شود.
وی با بیان اینکه ما در کشوری اسلامی زندگی می کنیم، تصریح کرد: قطعا اقتصاد ایران بایستی بر پایه دینداریف مردم مداری، پاکی و مسئولیت پذیری برقرار باشد تا اقتصاد مقاومتی محقق شود.
مدیرعامل شرکت سامان نور کوثر ادامه داد: طرحی که در بنیاد شهید تحت عنوان تکاک تبیین شده جهت فاصله گرفتن جامعه ایثارگری از بحران های اقتصادی و اجتماعی موجود همچون بیکاری از سال ۹۳ آغاز شد و کاملا منطبق بر اقتصاد مقاومتی است.
وی افزود: در ایتدای شروع طرح چند گام در زمینه تئوری ها و شناسایی زمینه های ایجاد طرح و همچنین شناسایی ظرفیت ایثارگرن و آمایش سرزمین و کارایی بنیاد شهید انجام شد و اجرای آن در سال ۹۴ کلید خورد.
حسین زاده خاطرنشان کرد: از میان ۳۸۴ طرح ارائه شده توسط ایثارگران ۱۴۸ طرح مربوط به حوزه کشاورزی بود که بررسی آن به هلدینگ کشاورزی سپرده شد و در نهایت تنها ۱۰ طرح مصوب شد.
وی اضافه کرد: از میان طرح های ارائه شده به شرکت سامان نور کوثر، ۴۳ درصد در حوزه کشاورزی و دامپروی، ۳۰ درصد در حوزه صنعت و معدن، ۱۴ درصد در حوزه خدمات، ۴ درصد دانش بنیان و ۹ درصد به مشاغل کوچک مقیاس و خانگی اختصاص داشت.
مدیرعامل شرکت سامان نور کوثر ادامه داد: بررسی طرح های ارائه شده بر مبنای شاخص هایی چون سرانه اشتغال، سهولت واگذاری، میزان آورده متقاضی، درصد پیشرفت فیزیکی، میزان تحت پوشش قرار گرفتن جامعه هدف، تطابق با اقتصاد مقاومتی، میزان همکاری با سازمانها، اهلیت متقاضی، زنجیره ارزش کار در کوثر و ... ارزیابی شدند.
وی افزود: طرح تکاک، طرحی برای کارآفرینی جامعه ایثارگری است و نه اشتغال. به همین دلیل سازمان اقتصادی کوثر با رویکرد توانمندسازی آموزشهای لازم در زمینه طرح های توجیه پذیر اقتصادی را به متقاضیان ارائه کرد.
حسین زاده در پایان خاطرنشان کرد: در کشور ما در زمینه مشاغل خرد فرهنگ سازی لازم انجام نشده است و باید توجه داشته باشیم که اقتصاد مقاومتی با پشت میز نشینی محقق نخواهد شد و نیاز به جهد و تلاش و کار شبانه روزی دارد.